Çerkesler Anadil Talebi İçin Yürüdü

Bu Ülke İçin Canımızı Verirken Türkçe Bilmiyorduk, Şimdi Anadilimizi Bilmiyoruz çağrısı ile bir araya gelen Çerkezler tarafından yeni oluşturulan toplumsal-politik hareket Çerkez Hakları İnisiyatifi tarafından organize edilen miting Ankarada yapıldı. DEVAMI …>>>http://www.haberprogram.com/h/2011/03/12/128751-cerkezler-anadil-talebi-icin-yurudu.php 

İSTANBUL – Kafkasya’dan Osmanlı topraklarına sürülmüş Çerkesler, tarihi dramdan 147 yıl sonra ilk kez, uğruna savaştıkları Türkiye Cumhuriyeti’nden talepleriyle meydana çıkıyor. “Geldiğimizde uğruna savaştığımız ülkenin dilini bilmiyorduk, şimdi kendi anadilimizi bilmiyoruz” diyen Çerkesler, anadilde eğitim ve radyo-televizyon yayını için bugün Ankara’da yürüyecek. Eylemi bağımsız bir ‘çatı’ olarak ortaya çıkan ‘Çerkes Hakları İnisiyatifi’ düzenliyor. Solcu, İslamcı ve liberaller dahil herkese açık duran inisiyatife sanatçı Gülcan Altan, oyuncu Sinan Albayrak, gazeteci Fuat Uğur ve Ahmet Tezcan gibi isimler de destek veriyor. En büyük diaspora kuruluşu Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun eyleme destek vermemesine rağmen birçok ilden Ankara’ya otobüs kaldırıldı. 13.00’te Hacettepe’den yürüyüşle başlayacak olan eylem, Abdi İpekçi Parkı’ndaki etkinliklerle sürecek.

ÇERKESLER NE İSTİYOR?

Çerkesler iki şey istiyor:
– Devlet imkânlarıyla Çerkes dillerinin öğretim ve eğitim dili olarak kullanılması,
– Yine devlet eliyle, 24 saat Çerkes dillerinde yayın yapan radyo ve televizyon kurulması.
Sayıları 3 milyonu aşan Çerkeslerin talepleri kültürel. Nüfusları Anadolu’ya dağılmış olduğundan bölgesel özerkliğe dayalı bir talepleri yok. Çerkeslerin sokak gösterileri şimdiye kadar Abhazya, Güney Osetya ve Çeçenya’daki savaşlara verilen tepkilerle sınırlı kaldı. Birkaç yıldır da 1864 Büyük Kafkas Sürgünü’nü anma etkinlikleriyle dikkat çekmeye başladı. Ancak hükümetin demokratik açılım politikası Çerkesleri de tetikledi. Çerkesler daha görünür olmak için sessizliğini bozarken diasporada da tartışma başladı.

‘KÜLTÜREL HAKLAR BAĞLILIĞIMIZI GÜÇLENDİRİR’

EROL KARAYEL / Çerkes Hakları İnisiyatifi Yürütme Kurulu Cumhuriyet öncesinde İstanbul ve Düzce’de Çerkesçe eğitim veren okullarımız vardı. Bugün Akaretler’den Spor Caddesi’ne çıkarken tam yol ayrımındaki büyük otel, Çerkes Numune Mektebi idi. Çerkesçe gazetemiz vardı. Cumhuriyetle birlikte bunların tamamı kapatıldı. Çerkesler artık kendi sorunlarına sahip çıkıyor. Ankara’daki mitingi de bunun için düzenledik. Devletten, yok oluş tehdidi altında olan Çerkes dilleri ve kültürü için pozitif ayrımcılık isteyeceğiz. Bu Türkiye’yi bölmez, aksine bağlılık duygumuzu arttırır.

‘OSMANLI’DA BİLE DAHA ÇOK HAKKA SAHİPTİK’

KENAN KAPLAN / Çerkes Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Çerkesler Cumhuriyetin kuruluşunda en önemli unsurdu. Atatürk, Erzurum ve Sivas kongrelerini yaparken delegelerin önemli kısmı Çerkesti. Ama sonra tasfiye edildi. Osmanlı’da sahip olduğumuz hakların Cumhuriyetle gelişmesi gerekirken tersi oldu. Şimdi hükümet demokratik açılım çerçevesinde Kürtçe ve Arapça kanallar kurup çeşitli kurultaylar düzenlerken bizim adımızı anan yok. Biz bu ülkenin güçlenmesini istiyoruz. Bizim toprak talebimiz yok, zaten bir anavatanımız var.

  Basın / Radikal Gazetesi

Yorum Yapın

Mesajınız